eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Bigos Eli trzy dni gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wiadomo że bigos im dłużej gotowany,tym lepszy w smaku. Więc mój bigos gotowałam przez trzy dni i był pyszny.

Bigos Eli trzy dni gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos Eli trzy dni gotowany

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1.5 kg kapusty białej
  • 1.5 kg surowej szynki
  • 1 kg boczku wędzonego
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 8 listków laurowych
  • 16 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos Eli trzy dni gotowany
Dzień wcześniej przygotować mięso i ostudzone włożyć do lodówki. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfance rozgrzać olej,dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Do obsmażonej szynki dodać cebulę,czosnek jeszcze smażyć aż cebula się zeszkli. Do mięsa dodać 4 liście laurowe,8 ziarenek ziela angielskiego,przyprawę do grilla,paprykę słodką,sól i pieprz. Podlać mięso wodą i dusić do miękkości. Podczas duszenia co jakiś czas podlewać mięso wodą. Białą kapustę poszatkować,włożyć do garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić. Kiszoną kapustę włożyć do drugiego garnka,dodać boczek wędzony,4 liście laurowe,8 ziarenek ziela angielskiego i gotować na małym ogniu. Mięso wyjęte z lodówki pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Pokrojoną kiełbasę włożyć do sosu z pieczenia mięsa i przesmażyć. Podgotowany boczek wyjąć z kapusty kiszonej i pokroić w kostkę. Do dużej miski włożyć kapustę kiszoną i białą,mięso,kiełbasę,boczek,koncentrat pomidorowy i wszystko razem wymieszać. bigos przełożyć do garnków i gotować na małym ogniu przez 40 minut,co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił. Bigos ostudzić i na drugi dzień znowu gotować na małym ogniu przez 40 minut. Na trzeci dzień gotować bigos na małym ogniu przez 30 minut. Smacznego!
Bigos Eli trzy dni gotowany
Kiszoną kapustę włożyć do garnka,dodać boczek wędzony,4 liście laurowe,8 ziarenek ziela angielskiego i gotować na małym ogniu.
Bigos Eli trzy dni gotowany
Mięso wyjęte z lodówki pokroić w kostkę.
Bigos Eli trzy dni gotowany
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Pokrojoną kiełbasę włożyć do sosu z pieczenia mięsa i przesmażyć.
Bigos Eli trzy dni gotowany
Podgotowany boczek wyjąć z kapusty kiszonej i pokroić w kostkę.