Sposób przygotowania:
Bigos Eli trzy dni gotowany
Dzień wcześniej przygotować mięso i ostudzone włożyć do lodówki. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfance rozgrzać olej,dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Do obsmażonej szynki dodać cebulę,czosnek jeszcze smażyć aż cebula się zeszkli. Do mięsa dodać 4 liście laurowe,8 ziarenek ziela angielskiego,przyprawę do grilla,paprykę słodką,sól i pieprz. Podlać mięso wodą i dusić do miękkości. Podczas duszenia co jakiś czas podlewać mięso wodą. Białą kapustę poszatkować,włożyć do garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić. Kiszoną kapustę włożyć do drugiego garnka,dodać boczek wędzony,4 liście laurowe,8 ziarenek ziela angielskiego i gotować na małym ogniu. Mięso wyjęte z lodówki pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Pokrojoną kiełbasę włożyć do sosu z pieczenia mięsa i przesmażyć. Podgotowany boczek wyjąć z kapusty kiszonej i pokroić w kostkę. Do dużej miski włożyć kapustę kiszoną i białą,mięso,kiełbasę,boczek,koncentrat pomidorowy i wszystko razem wymieszać. bigos przełożyć do garnków i gotować na małym ogniu przez 40 minut,co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił. Bigos ostudzić i na drugi dzień znowu gotować na małym ogniu przez 40 minut. Na trzeci dzień gotować bigos na małym ogniu przez 30 minut. Smacznego!