marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bigos z wkładką sojową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dania z kapusty białej lub kiszonej,np. bigosy są przygotowywane na różne sposoby.Mogą być to gołąbki,bigosy z różnymi dodatkami jak np. wyroby z soi.

Bigos z wkładką sojową

Składniki:

Bigos z wkładką sojową

 

  • 1 główka kapusty młodej,
  • 1 opakowanie parówek sojowych,
  • 1 opakowanie kotletów z soi,
  • 2 średnie cebule,
  • karton średni pomidorów w kawałkach,
  • 1-2 średnie czuszki,
  • 20 dag. masła lub margaryny,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • sól lub przyprawa `Trzy Ziarenka"
  • 1 l.wody.

Sposób przygotowania:

Bigos z wkładką sojową
Kapustę opłukać i poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą na tyle, by zakryła zawartość garnka, dodać przyprawy zapachowe i gotować z godzinę na małym lub średnim ogniu pod przykryciem. Czuszki i cebule oczyścić, obrać, opłukać i posiekać. Cebule zeszklić na maśle, a potem obsmażyć pokrojone parówki i kotlety z soi. Następnie po odsączeniu dodać je do garnka z kapustą. Dodać też posiekaną na talarki czuszkę i dodać karton rozdrobnionych pomidorów wraz z zalewą. Zamieszać i jeszcze z 15-20 min. dusić pod przykryciem, aż woda odparuje. Doprawić solą lub przyprawą j. w. w składnikach. Spróbować i nakładać potrawę na talerze.