Sposób przygotowania:
Bigosik dla każdego
Kapuste kwaszona zalac zimna woda nieco ponad powierzchnie kapusty. Gotowac przez jakis czas od momentu zagotowania wody. Nastepnie odlac wode i zalac kapuste nowa woda. Znow pogotowac i odlac wode. Zalac kapuste jeszcze raz i gotowac. Tym razem do kapusty dodac liscie laurowe i ziele angielskie. Marchewke zetrzec na tarce jarzynowej i dorzucic do garnka. Gdy kapusta sie gotuje, pieczarki obrac, pokroic w mniejsze kawalki, lekko podsmazyc na odrobinie oleju i dorzucic do garnka. Mieso oraz boczek pokroic, podsmazyc, dodac do garnka. Do calosci dodac odrobine ostrej papryki oraz przyprawy do bigosu i wymieszac. Na koniec doprawic do smaku sola, jesli to konieczne. Do bigosu mozna dodawac dowolne skladniki, posiadane w domu, poczawszy od suszonych grzybkow, wczesniej namoczonych i dodanych z odrobina wody z moczenia, kawaleczek kielbaski, podsmazonej oraz dowolne mieso, ktore akurat posiadamy w domu. Bigosik podajemy na goraco, z wiejskim chlebkiem. PYCHOTKA!