wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bigosik dla każdego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy z nas pewnie uwielbia bigos. Przygotowywany na różne okazje wciąż jest daniem nie do znudzenia na świątecznych i rodzinnych stołach.

Bigosik dla każdego

Składniki:

Bigosik dla każdego

 

  • 2 kg kapusty kwaszonej;
  • 50 dkg dkg pieczarek;
  • 30-50 dkg mięsa od szynki lub innego dowolnego;
  • 2 marchewki;
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 2 licie laurowe;
  • odrobina przyprawy do bigosu;
  • kawałeczek boczku;
  • szczypta ostrej papryki;
  • sol

Sposób przygotowania:

Bigosik dla każdego
Kapuste kwaszona zalac zimna woda nieco ponad powierzchnie kapusty. Gotowac przez jakis czas od momentu zagotowania wody. Nastepnie odlac wode i zalac kapuste nowa woda. Znow pogotowac i odlac wode. Zalac kapuste jeszcze raz i gotowac. Tym razem do kapusty dodac liscie laurowe i ziele angielskie. Marchewke zetrzec na tarce jarzynowej i dorzucic do garnka. Gdy kapusta sie gotuje, pieczarki obrac, pokroic w mniejsze kawalki, lekko podsmazyc na odrobinie oleju i dorzucic do garnka. Mieso oraz boczek pokroic, podsmazyc, dodac do garnka. Do calosci dodac odrobine ostrej papryki oraz przyprawy do bigosu i wymieszac. Na koniec doprawic do smaku sola, jesli to konieczne. Do bigosu mozna dodawac dowolne skladniki, posiadane w domu, poczawszy od suszonych grzybkow, wczesniej namoczonych i dodanych z odrobina wody z moczenia, kawaleczek kielbaski, podsmazonej oraz dowolne mieso, ktore akurat posiadamy w domu. Bigosik podajemy na goraco, z wiejskim chlebkiem. PYCHOTKA!