anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Biodrówka duszona ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso jest bardzo smaczne,a śliwki dają super smaczek :) polecam.

Biodrówka duszona ze śliwkami

Składniki:

Biodrówka duszona ze śliwkami

 

  • 1 kg biodrówki wieprzowej
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2 cebule
  • 15 śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 mały listek laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 sos pieczeniowy ciemny knora
  • pieprz
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania:

Biodrówka duszona ze śliwkami
Biodrówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,lekko posolić,posypać pieprzem, Masło rozgrzać na patelni,obsmażyć mięsko na obydwie strony,na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę ,ułożyć mięsko zalać wodą,(wody ma być tyle żeby mięso przykryć) Dodać majeranek,umyte pokrojone śliwki,dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso jest miękkie ,sos pieczeniowy rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody,dokładnie wymieszać,wlać do mięsa,dusić mieszając około 7 min. Podawać z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego.