mikrus

mikrus

Kuchcik
[Przepisów: 1]

biszkopt bananowo-ananasowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast ananasów z puszki można dodać inne owoce z puszki lub świeże a zamiast budyniu czekoladowego inny smak tak samo jest dobre .

biszkopt bananowo-ananasowy

Składniki:

biszkopt bananowo-ananasowy

 

 

 

  • masa bananowa:
  • kostka margaryny
  • 2 budynie bananowe
  • 750 ml mleka
  • 1/4 szkl. cukru

 

  • dodatkowo:
  • dwie galaretki dowolne
  • puszka ananasów

Sposób przygotowania:

biszkopt bananowo-ananasowy
biszkopt:
żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze solą na sztywną pianę, następnie dodawać powoli cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Bardzo powoli dodawać do masy jajecznej. Biszkopt pieć w 175oC ok 20-25 min.



Masa bananowa:
Z 750 ml odlać 150 ml mleka. w 150 ml rozpuścic budynie, reszte zagotować z cukrem.
Margarynę utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie powoli dodawać wystudzony budyć. Jakby masa była za gęsta dodać 2-3 łyżki mleka.


Wystudzony biszkopt podzielic na dwie części, nasączyć go z obu stron syropem z ananasów. Przełożyć masą bananową. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kawałki ananasy. Wylać na wierzch tęrzejącą galaretkę.