Sposób przygotowania:
Biszkopt królewski z galaretkami
1. Biszkopt: białka ubić, dodać stopniowo cukier, po 1 żółtku i nadal miksować na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Miksować na najniższych obrotach, dodać ocet i olej. Wlać do tortownicy (śr 29 cm). Piec około 30 minut w 180 stopniach C. Studzić i przekroić na pół. 2. Masa: trzy galaretki rozpuścić oddzielnie w trochę mniej niż 1/2 l wody, Studzić. Zastygnięte kroić w kostkę. żelatynę i czwartą galaretkę rozpuścić oddzielnie w 1 szklance przygotowanej wody. Studzić. Śmietanę ubić z cukrem. Wlać żelatynę i galaretkę, ubić na najniższych obrotach. Dodać kostki galaretek, mieszać. 3. Spód biszkopta włożyć do tortownicy i zalać 1/2 tężejąca masą śmietanową. Przykryć ciastem i wyłożyć resztą masy. Posypać wiórkami lub płatkami migdałowymi. Schłodzić.