Sposób przygotowania:
Biszkopt makowy z kokosową masą
Mak zaparzyć, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce. Całe jajka z cukrem ubić do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna ubita, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, bułkę tartą, aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/30 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temp 180 stopni. krem Z mleka, proszku budyniowego, mąki krupczatki ugotować budyń, ostudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Masło z cukrem pudem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń, wiórka kokosowe ( 2 łyżki wiórek odłożyć) i połowę przestudzonej płynnej czekolady. Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. ( wodą wymieszaną z likierem) Przełożyć przygotowanym kremem, oblać pozostałą płynną czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.