Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkopt makowy z kokosową masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi jest rewelacyjne.

Biszkopt makowy z kokosową masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt makowy z kokosową masą

 

  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 15 dag maku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • krem
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 dag czekolady gorzkiej
  • 12-15 dag wiórek kokosowych
  • poncz
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki likieru migdałowego (amaretto)

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt makowy z kokosową masą
Mak zaparzyć, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce. Całe jajka z cukrem ubić do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna ubita, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, bułkę tartą, aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/30 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temp 180 stopni. krem Z mleka, proszku budyniowego, mąki krupczatki ugotować budyń, ostudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Masło z cukrem pudem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń, wiórka kokosowe ( 2 łyżki wiórek odłożyć) i połowę przestudzonej płynnej czekolady. Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. ( wodą wymieszaną z likierem) Przełożyć przygotowanym kremem, oblać pozostałą płynną czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Biszkopt makowy z kokosową masą
Ubite białka wymieszać z makiem i resztą składników
Biszkopt makowy z kokosową masą
Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty
Biszkopt makowy z kokosową masą
Z masła czekolady wiórek kokosowych i budyniu przygotować masę
Biszkopt makowy z kokosową masą
Masą przekładać skropione ponczem blaty i po wierzchu ciasto oblać czekoladą