Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biszkopt orzechowy do rolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

puszysty biszkopt - doskonały do rolady z Waszym ulubionym kremem

Biszkopt orzechowy do rolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt orzechowy do rolady

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy do rolady
jajka wybiłam do miski, dodałam sól i cukier, ubijałam mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut aż masa kilkakrotnie zwiększyła swoją objętość i była prawie biała, dodałam aromat. Orzechy wymieszałam z mąkami i wsypałam do piany jajecznej - wmieszałam starannie łyżką. Masę wylałam na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu przełożyłam biszkopt na czystą ściereczkę jednocześnie odwracając go spodem do góry i delikatnie ściągnęłam papier. Gorące ciasto zwinęłam w roladę, razem ze ściereczką, i dołożyłam tak do ostygnięcia.
Biszkopt orzechowy do rolady
do miski wybiłam całe jajka i dosypałam cukier
Biszkopt orzechowy do rolady
ubijałam długo aż masa bardzo się napuszyła i zbielała
Biszkopt orzechowy do rolady
dosypałam mąki wymieszane z orzechami i wmieszałam je łyżką
Biszkopt orzechowy do rolady
masę wylałam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia