beciaf

beciaf

Kucharz
[Przepisów: 33]

Biszkopt ''rumowy''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Popisowe ciasto mojej teściowej.

Biszkopt ''rumowy''

Składniki:

Biszkopt ''rumowy''

 

  • Ciasto;
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru i mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • Krem;
  • 1\2 l mleka
  • 1\2 szklanki cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • olejek waniliowy
  • 3-4 op.herbatników petit-bery+rum
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt ''rumowy''
Ciasto;białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem.Wylać na blachę(30x40cm)wyłożoną pergaminem.Piec w 180st.około 30 minut.Ostudzić.Krem;z mleka,cukru,cukru waniliowego,i obu mąk ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z masłem i olejkiem waniliowym.Krem rozłożyć na cieście na to poukładać herbatniki nasączone w rumie. Polać polewą.Schłodzić.SMACZNEGO!