cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie przekładane ciacha piekę tylko okazjonalnie i choć przygotowanie ich wymaga trochę czasu to...warto!

Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną

 

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kostka masła

 

 

  • krem waflowy:
  • 3 wafelki w czekoladzie
  • 1 kostka masła
  • 300 g kremu czekoladowego typu "Nutella"

 

  • oraz
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • ok. 400 g brzoskwini z syropu
  • ok. 400 g smażonych jabłek / gotowe ze słoika/
  • 100 g rodzynek
  • 500-600 ml śmietany 30-proc.do ubijania
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 duże op. podłużnych biszkoptów
  • 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną
-Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.-Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącejwody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem-Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyći wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.-Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczcez cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy. -Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty. -Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi. -Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i śmietankowej. Ciasto przygotowałam w foremce 26/36 cm.Można dowolnie zmienić jej wielkość,co będzie mieć wpływ tylko na wysokość ciasta.
Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną
To jest część ciasta z nadzieniem jabłkowym.
Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną
Ta część natomiast ma nadzienie brzoskwiniowe.