Sposób przygotowania:
Ciasto owocowo-kremowe z bitą śmietaną
-Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.-Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącejwody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem-Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyći wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.-Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczcez cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy. -Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty. -Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi. -Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i śmietankowej. Ciasto przygotowałam w foremce 26/36 cm.Można dowolnie zmienić jej wielkość,co będzie mieć wpływ tylko na wysokość ciasta.