mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Biszkopt z czereśniami i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, proste, lekkie ciasto biszkoptowe z czereśniami i wiśniami oprószone cukrem pudrem :)

Biszkopt z czereśniami i wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z czereśniami i wiśniami

 

  • 6 jajek większych
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • czereśnie i wiśnie
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czereśniami i wiśniami
Białka oddzielam od żółtek. Następnie białka ubijam ze szczyptą soli. Stopniowo dodaję do ubitych białek cukier i dalej ubijam. Do ubitej piany dodaję po jednym żółtku i dalej ubijam. Przesiewam mąkę z proszkiem i stopniowo wsypuję do ubitych z cukrem jajek. Masę wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (lub bezpośrednio na folię aluminiową). Na wierzchu układam wydrylowane czereśnie i wiśnie. Piekę ciasto w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C. Po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.
Biszkopt z czereśniami i wiśniami
Najpierw ubić białka z cukrem, potem ubijać białka z żółtkami
Biszkopt z czereśniami i wiśniami
Wiśnie i czereśnie umyć, przekroić na pół i wydrylować
Biszkopt z czereśniami i wiśniami
Do tortownicy wylać masę biszkoptową, wyrównać
Biszkopt z czereśniami i wiśniami
Na wierzchu masy ułożyć wydrylowane owoce