gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Biszkopt z galaretką i biszkoptami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne, długo się robi ale ciasto pyszne

Biszkopt z galaretką i biszkoptami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z galaretką i biszkoptami

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • szklanka mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki zwykłej
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • cukier wanilinowy
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • kostka margaryny
  • DODATKOWO
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • wiórki kokosowe do posypania
  • paczka biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką i biszkoptami
BISZKOPT (składniki podane na dwa biszkopty, z połowy należy upiec jeden a z drugiej połowy upiec drugi).
3 białka oddzielić od żółtek. Ubić w misce na twardo. Dodać 3 łyżki cukru i dalej ubijać aż powstanie piana. Dodać 3 żółtka i mieszać na małych obrotach. 3 łyżki mąki wymieszać z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wmieszać łyżką do ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć do brytfanny. Piec w piekarniku w 180 st. przez 25 minut. To samo zrobić z drugim biszkoptem.
MASA: Odlać trochę mleka do garnuszka, resztę zagotować. Do nie gotującego się mleka dodać mąki, cukry i jajko. Wymieszać ze sobą. Gdy zacznie się mleko gotować wlać to do niego. Dodać galaretkę na sypko. /Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do zimna.
Zrobić galaretkę truskawkową. Odstawić do tężenia.
DALSZY CIĄG MASY: Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Przełożyć jednego biszkopta połową masy. Ułożyć na nim biszkopty (na około i w środku). Zalać lekko tężejącą galaretką. Następnie dać do całkowitego stężenia. Gdy galaretka na placku stężeje przełożyć drugą częścią masy. Zostawić trochę na wierzch. Przyłożyć drugim biszkoptem. Drugi biszkopt posmarować pozostałą częścią masy. posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Biszkopt z galaretką i biszkoptami
Zrobić biszkopta z połowy składników. Z drugiej połowy upiec drugiego biszkopta.
Biszkopt z galaretką i biszkoptami
Zrobić masę jak podano w przepisie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki.
Biszkopt z galaretką i biszkoptami
Ciasto przełożyć masą a następnie biszkoptami i zalać galaretką. wstawić na godzinę do lodówki
Biszkopt z galaretką i biszkoptami
Na sam koniec nałożyć drugiego biszkopta a następnie posypać wiórkami kokosowymi.