aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Biszkopt z galaretkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i szybkie ciasto biszkoptowe

Biszkopt z galaretkami i jabłkami

Składniki:

Biszkopt z galaretkami i jabłkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretkami i jabłkami
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać. Ciasto wlać na formę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu ciasto przekroić. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Podlać odrobiną wody i dusić w rondelku do miękkości. Gotowe jabłka uklać. Do gorących powideł wsypać galaretki i wymieszać. Można lekko posłodzić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Masą jabłkową przełożyć biszkopt i posypać po wierzchu cukrem pudrem.