sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Biszkopt z jabłkami 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto.

Biszkopt z jabłkami 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami 8

 

  • składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ½ szklanki wody
  • 200 ml śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami 8
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z ½ szklanki cukru i dodajemy żółtka. Całość miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość łyżką. Biszkopt pieczemy około 20-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody i 2 łyżki cukru. Całość dusimy, aż jabłka będą miękkie. Do jabłek dodajemy galaretkę truskawkową i całość dokładnie mieszamy. Przestygnięte jabłka z galaretką wlewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukrem na sztywną pianę, kładziemy na warstwę jabłkową i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Biszkopt z jabłkami 8
Najpierw robimy cienki biszkopt. Pieczemy około 20-30 minut
Biszkopt z jabłkami 8
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy wodą i dusimy
Biszkopt z jabłkami 8
Do miękkich jabłek dodajemy jedną galaretkę
Biszkopt z jabłkami 8
Na upieczony i ostudzony biszkopt kładziemy jabłka