Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami 8
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z ½ szklanki cukru i dodajemy żółtka. Całość miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość łyżką. Biszkopt pieczemy około 20-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody i 2 łyżki cukru. Całość dusimy, aż jabłka będą miękkie. Do jabłek dodajemy galaretkę truskawkową i całość dokładnie mieszamy. Przestygnięte jabłka z galaretką wlewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukrem na sztywną pianę, kładziemy na warstwę jabłkową i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego