Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i masą śmietankową
Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub natłuścić i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy.
Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C
Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Dodać cukier, dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wsypać galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać.
Masa śmietankowa: śmietanę ubić mikserem. Dodać cukier waniliowy i śmietanę w proszku „śnieżkę”. Całość ubić.
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny.
Na biszkopt wyłożyć ostudzoną masę jabłkową.
Masę śmietankową wyłożyć na jabłka.
Ciasto polać polewą lub posypać kakao, cynamonem lub kawą rozpuszczalną w proszku.
Schłodzić w lodówce.
Uwaga! Zamiast śmietany kremówki masę śmietankową można przyrządzić z 2 opakowań „śnieżki” (na 2 szklanki mleka) i 3 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ( ½ szklanki wody).
Śnieżkę wsypać do mleka, ubić.
Dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie (rozpuszczona żelatyna nie może być już gorąca!). Całość dokładnie wymieszać.
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub natłuścić i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy.
Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C
Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Dodać cukier, dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wsypać galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać.
Masa śmietankowa: śmietanę ubić mikserem. Dodać cukier waniliowy i śmietanę w proszku „śnieżkę”. Całość ubić.
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny.
Na biszkopt wyłożyć ostudzoną masę jabłkową.
Masę śmietankową wyłożyć na jabłka.
Ciasto polać polewą lub posypać kakao, cynamonem lub kawą rozpuszczalną w proszku.
Schłodzić w lodówce.
Uwaga! Zamiast śmietany kremówki masę śmietankową można przyrządzić z 2 opakowań „śnieżki” (na 2 szklanki mleka) i 3 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ( ½ szklanki wody).
Śnieżkę wsypać do mleka, ubić.
Dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie (rozpuszczona żelatyna nie może być już gorąca!). Całość dokładnie wymieszać.