Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biszkopt z jabłkami i pianką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

miało być łatwo, ale ładnie i nie zwyczajnie - udało się?

Biszkopt z jabłkami i pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i pianką

 

  • 5 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego demerara
  • 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 kisiel jabłkowy (taki na 1/2 l wody)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła albo margaryny
  • 4 małe jabłka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 opakowania galaretki w proszku turkusowej albo szafirowej, albo niebieskiej
  • do przybrania: perełki cukrowe- u mnie białe i niebieskie

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i pianką
Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm - dno i boki posmarowałam cieniutko tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia - na dno krążek a na boki pasek o wysokości formy i długości jej obwodu a tłuszcze spowoduje, że papier się przyklei i nie będzie przesuwał. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i sól - ubijałam na bardzo gęstą, kremową masę aż cukier całkiem się rozpuścił. Do mąki dodałam kisiel, zmieszałam i całość wsypałam do ubitych jaj - starannie wymieszałam łyżką. Masę wylałam do naszykowanej tortownicy. Na wierzchu, koliście, ułożyłam ósemki obranych jabłek - blisko siebie w dwóch okręgach. Formę wstawiłam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekłam ok. 40 minut - przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Galaretkę zalałam ok. 1/3 szkl. gorącej wody i rozpuściłam, przestudziłam. Śmietankę, mocno schłodzoną, ubiłam na sztywno i nie przerywając ubijania dolałam powoli galaretkę - jeszcze chwilę ubijałam. Masę wyłożyłam na wystudzone ciasto formując łyżką grubą czapę. Posypałam wierzch cukrowymi perełkami i odstawiłam do lodówki żeby masa lekko zastygła.
Biszkopt z jabłkami i pianką
Do mąki dodałam kisiel, zmieszałam i całość wsypałam do ubitych jaj - starannie wymieszałam łyżką z ubitymi jajkami
Biszkopt z jabłkami i pianką
na wierzchu, koliście, ułożyłam ósemki obranych jabłek - blisko siebie w dwóch okręgach.
Biszkopt z jabłkami i pianką
Formę wstawiłam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekłam ok. 40 minut - przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Biszkopt z jabłkami i pianką
Zdjęcie przekrojonego ciasta robiłam w pośpiechu więc wybaczcie jakość - chciałam jednak żeby było widać środek.