gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry placek. Powstał z własnego pomysłu. Rodzina bardzo go chwaliła, dlatego mam nadzieję, że Wam też zasmakuje, jak ktoś go zrobi. Ja użyłam do niego jabłek zamarynowanych latem. Można użyć takich lub świeżych.

Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA
  • 1,5 l jabłek (lub 5 sztuk)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej w proszku
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru puder
  • 1 opakowanie śmietany Śnieżka
  • DODATKOWO
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić.

MASA JABŁKOWA: jabłka przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i galaretkę w proszku. Całość chwilę podsmażyć. Przełożyć na biszkopta.

MASA ŚMIETANKOWA: przygotować galaretkę cytrynową w pół litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę 30% ubić, dodać śnieżkę i cukier puder. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową. Przełożyć na masę jabłkową. Przyozdobić startą czekoladą.
Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową
Najpierw na sam początek przygotować biszkopt
Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową
Przygotować masę jabłkową w garnku. Chwilę podsmażyć
Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową
Masę przełożyć na biszkopta, ubić masę śmietankową i przełożyć na placek
Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową
Na sam koniec przyozdobić stratą czekoladą.