Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Biszkopt z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami

Biszkopt z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jeżynami

 

  • BISZKOPT
  • jajka - 5 szt
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka -5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • PRZEŁOŻENIE
  • śmietana 18%- 500 g + 2 łyżki
  • galaretki wiśniowe - 2 opak
  • jeżyny

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jeżynami
BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Biszkopt z jeżynami
Ze składników zostało przygotowane ciasto biszkoptowe
Biszkopt z jeżynami
Biszkopt został przekrojony i wyłożona została śmietana
Biszkopt z jeżynami
Jeżyny zostały opłukane i osączone ułożono jeżyny na cieście
Biszkopt z jeżynami
Ciasto biszkoptowe wyłożone jeżynami oczekuje na zalanie go galaretką wiśniową