Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Biszkopt z kajmakiem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i proste w przygotowaniu

Biszkopt z kajmakiem i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z kajmakiem i śmietaną

 

  • BISZKOPT
  • jajka -6 szt
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • PONCZ
  • woda gotowana - 1 szkl
  • herbata- saszetka
  • cytryna- 1 plaster
  • cukier- 1,5 łyżki
  • spirytus- 2 łyżki
  • KREM
  • śmietana kremówka 36%- 250 ml
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietan-fix - 1 opak
  • masa kajmakowa - 1 puszka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kajmakiem i śmietaną
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku do piany, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę, piec 30 minut w 175 stop. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. PONCZ Składniki ponczu wymieszać, nasączyć spód i wierzch biszkoptu KREM Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. PRZEŁOŻENIE CIASTA biszkopt masa kajmakowa biszkopt krem śmietanowy Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Biszkopt z kajmakiem i śmietaną
Białka zostały oddzielone od żółtek mąka połączona z proszkiem do pieczenia
Biszkopt z kajmakiem i śmietaną
Z podanych składników został przygotowany biszkopt do pieczenia
Biszkopt z kajmakiem i śmietaną
Masa kajmakowa gotowa i poncz przygotowany
Biszkopt z kajmakiem i śmietaną
Upieczony i ostudzony biszkopt został przekrojony na połowę