bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto, które możemy zrobić i na święta i na zwykły dzień. Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemność.

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

Składniki:

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

Ciasto orzechowe:

Ciasto kakaowe:

Krem:

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

Robimy ciasto orzechowe:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, na koniec dać orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wyłożyć na formę o wymiarach 23x38 cm i piec około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Robimy ciasto kakaowe:

Białka ubić, dodać cukier i żółtka, na koniec dać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć na formę o wymiarach 23x38 cm i piec około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Robimy krem:

Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrami, jak zakipi to wlewać powoli powstały budyń, chwilę gotować i zdjęć z ognia.

Masło utrzeć i połączyć z zimnym budyniem.

Przekładamy:

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem
Ciasto Polać polewą i udekorować dowolnie.

Ciasto orzechowe przekroić na pół, jedną część posmarować połową masy, przełożyć ciastem kakaowym, posmarować pozostałą masą i przełożyć drugą częścią ciasta orzechowego. Polać polewą i udekorować dowolnie.