Sposób przygotowania:
Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonkąETAP 1:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.
Następnie mieszając gotować bez przykrycia do odparowania płynu.
Wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki, ostudzić.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło.
ETAP 3:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę.
Połączyć z mąką, posiekać, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x32 cm. nakłuć widelcem, posypać bułką tartą.
ETAP 4:
Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka a następnie ułożyć obrane i pokrojone gruszki.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać żółtko i aromat. Palcami rozcierać do czasu aż powstaną grudki ciasta.
Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto i włożyć do piekarnika.
Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni
SylaUla