SUPERPRZEPIS

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto z owocami jest jednym z bardziej ulubionych przez moich domowników. Upiekłam ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami i gruszkami, było pyszne.

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką

 

 

  • Kruszonka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego

 

  • Pozostałe składniki
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 2 łyżki przyprawy do szarlotki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką
Ugotowane jabłka, cukier i przyprawę razem wymieszać

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.

Następnie mieszając gotować bez przykrycia do odparowania płynu.

Wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki, ostudzić.

ETAP 2:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką
Zimne masło zetrzeć na tarce i połączyć z mąką

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło.

ETAP 3:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką
Śmietanę i drożdże wymieszać z utartymi żółtkami

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę.

Połączyć z mąką, posiekać, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x32 cm. nakłuć widelcem, posypać bułką tartą.

ETAP 4:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką
Pokrojone gruszki ułożyć na puree z jabłek

Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka a następnie ułożyć obrane i pokrojone gruszki.

Kruszonka:

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i kruszonką

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać żółtko i aromat. Palcami rozcierać do czasu aż powstaną grudki ciasta.

Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto i włożyć do piekarnika.

Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni