beciaf

beciaf

Kucharz
[Przepisów: 33]

Biszkopt z kremem waniliowym i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto dla miłośników kokosu

Biszkopt z kremem waniliowym i kokosem

Składniki:

Biszkopt z kremem waniliowym i kokosem

 

  • Biszkopt;
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru i mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • Krem;
  • 0.5l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • kieliszek wódki
  • esencja waniliowa
  • Posypka;
  • 3łyżki masła i cukru
  • 200 g kokosu

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem waniliowym i kokosem
Ciasto;
białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem , delikatnie wymieszać i wylać na blachę (30x40cm) wyłożoną pergaminem. Piec w 180st. około 30 minut.Ostudzić i przekroić na pół.
Krem;
z mleka,mąki,cukru i cukru waniliowego ugotować budyń ,ostudzić i utrzeć z masłem , alkoholem i wanilią
Posypka;
masło i cukier rozpuścić na patelni , dodać kokos mieszając uprażyć na złoto (uważać żeby nie przypalić), ostudzić.
BISZKOPT- KREM-BISZKOPT-KREM-POSYPKA
Ciasto schłodzić . SMACZNEGO!