aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowe z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wspaniałe lekkie ciasto z masą kajmakową, ten smak krówek idealny jest w tym cieście, polecam go Wam.

Orzechowe z kajmakiem

Składniki:

Orzechowe z kajmakiem

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 1 kajmak
  • 1 masło
  • alkohol do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe z kajmakiem
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st. do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na pół.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.

Masa: Kajmak ucieramy z masłem i alkoholem.

Przełożenie: Biszkopt orzechowy- masa- biszkopt- masa- biszkopt orzechowy- dekoracja. 

Tagi:

biszkopt tarta