aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Biszkopt z masą i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny biszkopt z masą, ananasami i galaretką.

Biszkopt z masą i galaretką

Składniki:

Biszkopt z masą i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Masa:
  • 3/4 kostki margaryny Kasi lub Palmy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 3 galaterki pomarańczowe
  • 1 puszka ananasów

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą i galaretką
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać stopniowo żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkiem strumykiem wlać olej, dodać mąkę oraz ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wlać na wyłożoną papierem brytfannę. Piec 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół. Masa: Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Wlać alkohol i wymieszać. Galaterki rozpuścić w 1 litrze wody. Ananasy odsączyć z zalewy. Przekroić wzdłuż na pół, aby powstały cieniutkie plastry. Na połowie biszkoptu rozsmarować masę, przykryć drugim ciastem. Ułożyć na cieście owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.