Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkopt z masą serową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto biszkoptowe można wylać na dwie blaszki i upiec dwa blaty

Biszkopt z masą serową.

Składniki:

Biszkopt z masą serową.

 

  • 6 szt jajka duże,
  • 6 łyżek cukier,
  • 6 łyżek mąka tortowa,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 kg ser twarogowy,
  • 2 szt galaretka cytrynowa,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 1/2 szkl śmietana kremowa,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z pomarańczy,
  • 1 szt polewa czekoladowa gotowa,
  • szczypta Sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą serową.
Białka ze szczyptę soli ubić na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Do ubitych białek dodawać stopniowo po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st około 15 minut. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, przestudzić. Ser twarogowy dokładnie zmiksować z cukrem pudrem, dodać śmietanę, przestudzoną galaretkę, otartą skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę miksować. Zimne ciasto przekroić na 2 blaty, na jeden blat wyłożyć masę serową i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową lub ozdobić według uznania. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.