Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Biszkopt z mleczną pianką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ja ciasto zrobiłam bez galaretek, i na wierzch dałam czekoladę.

Biszkopt z mleczną pianką

Składniki:

Biszkopt z mleczną pianką

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 16 dag
  • cukier 16 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 1 litr
  • cukier 1 szkl
  • żelatyna 5 dag
  • galaretki owocowe 3 opak lub bez galaretek

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z mleczną pianką
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę. Wymieszać, upiec biszkopt ( w temp. 180 stopni ok 20 - 25 minut). Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę uprzednio wymieszaną z odrobiną wody, aby napęczniała. Całość wymieszać, pozostawić do stężenia. Galaretki - jedna agrestowa, druga wiśniowa, - rozpuścić z mniejszą ilości wody, niż pisze na opakowaniu. Gdy stężeją pokroić je w kostkę. Gdy mleczna pianka zacznie krzepnąć, wymieszać z kostkami galaretki. Całość wyłożyć na biszkopt. Rozpuścić trzecią galaretkę - pomarańczową, zalać cały placek.