Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Biszkopt z octem.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na biszkopt z octem zobaczyłam kiedyś na blogu Margarytki, w sobotę nieco go zmodyfikowałam i otrzymałam śliczne ciacho

Biszkopt z octem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z octem.

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z octem.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
Biszkopt z octem.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem.
Biszkopt z octem.
Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy
Biszkopt z octem.
powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy.
Biszkopt z octem.
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm