Sposób przygotowania:
Biszkopt z octem.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
Agiatis
edytaha
Bernadetta
Edytko, ja piekłam pierwszy raz, ale dostrzegłam, że przy mieszaniu mąki ciasto nie opada tak jak przy tradycyjnym (ocet wchodzi w reakcję chemiczną z proszkiem do pieczenia) i do tego równomiernie i bardzo ładnie wyrasta. Tradycyjne biszkopty piekłam już kilkadziesiąt razy i mimo, że nie smarowałam boków tortownicy, środek zawsze był nieco wybrzuszony. W sobotę to się nie zdarzyło i ciacho było równe. Nie wiem na 100 % czy to zasługa octu czy nie, ale na pewno jeszcze nie raz upiekę taki biszkopt :)
edytaha
misia14