Sposób przygotowania:
Biszkopt z owocami a'la Lubiś
BISZKOPT: Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić w misce na puszystą pianę. Partiami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypać obie mąki, delikatnie wymieszać łyżka lub rózgą.Przelać do formy o wymiarach 18x28cm. I wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 30 minut. Biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.
MASA: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i wrzucić do rondla. Zagotować i zmiksować. Na gorące wsypać galaretki truskawkowe i wymieszać dokładnie aby galaretka się rozpuściła. Na dolną warstwę biszkoptu nałożyć gorącą masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem. Docisnąć, zostawić do wystudzenia. Ciasto pokroić na prostokąty, udekorować bitą śmietaną (zmiksować śmietanę na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać) przed podaniem. Jeśli chcemy ciasto zabrać na spacer czy wycieczkę pomijamy śmietanę, a prostokąty ciasta pakujemy w papier śniadaniowy :)
MASA: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i wrzucić do rondla. Zagotować i zmiksować. Na gorące wsypać galaretki truskawkowe i wymieszać dokładnie aby galaretka się rozpuściła. Na dolną warstwę biszkoptu nałożyć gorącą masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem. Docisnąć, zostawić do wystudzenia. Ciasto pokroić na prostokąty, udekorować bitą śmietaną (zmiksować śmietanę na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać) przed podaniem. Jeśli chcemy ciasto zabrać na spacer czy wycieczkę pomijamy śmietanę, a prostokąty ciasta pakujemy w papier śniadaniowy :)
zbysiowa
Alex_M