kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Biszkopt z owocami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt bez proszku do pieczenia, swojski budyń i owoce z lasu... smacznie zdrowo i kolorowo :)

Biszkopt z owocami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z owocami leśnymi

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z owocami leśnymi
Robimy ciasto na biszkopt. 3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy porcjami cukier puder (łącznie 4 łyżeczki). Do ubitej piany dodajemy porcjami 4 żółtka. Następnie ubitą pianę mieszamy delikatnie z mąką tortową i ziemniaczaną (po 4 łyżki każdej). Tak przygotowane ciasto na biszkopt przekładamy na okrągłą blaszkę i pieczemy przez 15 min w temp 170 st. C. Upieczony biszkopt odkładamy żeby ostygł. Przygotowujemy budyń waniliowy. W małym garnku gotujemy 1 szkl. mleka z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko (0,5 szkl.) mieszamy z 3 łyżkami mąki. Gdy mleko w garnku się zagotuje dodajemy do niego zawiesinę z zimnego mleka z mąką i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepły budyń przekładamy na ostudzony biszkopt i rozkładamy na budyniu jagody z poziomkami. Z 1 białka ze szczyptą soli ubijamy pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną pianę rozkładamy łyżką na owocach. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (tylko górna grzałka) i pieczemy do czasu, aż piana zbrązowieje. SMACZNEGO!
Biszkopt z owocami leśnymi
Przygotowujemy cienki biszkopt, który będzie bazą ciasta. Upieczony biszkopt studzimy
Biszkopt z owocami leśnymi
Przygotowujemy swojski budyń waniliowy i rozkładamy jeszcze ciepły równą warstwą na biszkopcie
Biszkopt z owocami leśnymi
Na budyniu rozkładamy świeże jagody i poziomki
Biszkopt z owocami leśnymi
Przygotowujemy pianę, którą rozkładamy na owocach i podpiekamy ciasto w piekarniku, aż piana zbrązowieje