Sposób przygotowania:
Biszkopt z owocami leśnymi
Robimy ciasto na biszkopt. 3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy porcjami cukier puder (łącznie 4 łyżeczki). Do ubitej piany dodajemy porcjami 4 żółtka. Następnie ubitą pianę mieszamy delikatnie z mąką tortową i ziemniaczaną (po 4 łyżki każdej). Tak przygotowane ciasto na biszkopt przekładamy na okrągłą blaszkę i pieczemy przez 15 min w temp 170 st. C. Upieczony biszkopt odkładamy żeby ostygł. Przygotowujemy budyń waniliowy. W małym garnku gotujemy 1 szkl. mleka z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko (0,5 szkl.) mieszamy z 3 łyżkami mąki. Gdy mleko w garnku się zagotuje dodajemy do niego zawiesinę z zimnego mleka z mąką i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepły budyń przekładamy na ostudzony biszkopt i rozkładamy na budyniu jagody z poziomkami. Z 1 białka ze szczyptą soli ubijamy pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną pianę rozkładamy łyżką na owocach. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (tylko górna grzałka) i pieczemy do czasu, aż piana zbrązowieje. SMACZNEGO!