SUPERPRZEPIS

Biszkopt z pianką i galaretką

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Biszkopt z pianką i galaretką Więcej zdjęć (5)

Proste ciacho z galaretkami. Na puszystym biszkopciku znajduje się pianka z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki i na wierzchu tez jest galaretka.

Składniki:

Biszkopt z pianką i galaretką

 

  • biszkopt
  • 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • oraz
  • 2 galaretki niebieskie
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka pastelowa różowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z pianką i galaretką
Jedną galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować galaretki. Drugą galaretkę niebieską rozpuścić w szklance wody. Galaretkę pastelową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Galaretki odstawić do wystudzenia. Przygotowaną wcześniej galaretkę niebieską pokroić w kostkę. Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i dolewać wystudzoną i tężejącą już drugą galaretkę niebieską. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stęzenia. Wierzch zalać galaretką pastelową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Biszkopt z pianką i galaretką
Jedną galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu.
Biszkopt z pianką i galaretką
. Przygotowac ciasto na biszkopt i przełożyc do formy.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut.
Biszkopt z pianką i galaretką
Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i dolewać wystudzoną i tężejącą już drugą galaretkę niebieską. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać.
Biszkopt z pianką i galaretką
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać.