Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Biszkopt z serkiem mascarpone i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedy brak czasu, albo mają zjawić się niespodziewani goście robię szybkie ciasta biszkoptowe z tym co mi wpadnie pod rękę.

Biszkopt z serkiem mascarpone i galaretką

Składniki:

Biszkopt z serkiem mascarpone i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • Masa:
  • serek mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z serkiem mascarpone i galaretką
Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić. Rozpuścić galaretki brzoskwiniowe, ale dać trochę mniej wody niż przewiduje przepis. Pozostawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kolejno dodać mascarpone i tężejącą żelatynę. Dokładnie połączyć. Wylać na biszkopt. Układać kawałki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.