Sposób przygotowania:
Biszkopt z serkiem mascarpone i galaretką
Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić. Rozpuścić galaretki brzoskwiniowe, ale dać trochę mniej wody niż przewiduje przepis. Pozostawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kolejno dodać mascarpone i tężejącą żelatynę. Dokładnie połączyć. Wylać na biszkopt. Układać kawałki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.
bajtek
Hrabina w kuchni
Oczywiście, można dodać proszek do pieczenia. Można dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Ja jednak często piekę biszkopt bez proszku. Wystarczy ubić białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, a potem delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu porcjami mąkę. Biszkopt na pewno wyrośnie. Jeśli użyjemy np. 3 jaj, to 3 łyżki cukru i 3 mąki, jeśli 6 jajek ,to po 6 łyżek cukru i mąki...