Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i galaretką wg Zbysiowa
Przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli - u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem. Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35x24). Piec 30 minut w 180 stopniach.
Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić.
Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli - u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem. Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35x24). Piec 30 minut w 180 stopniach.
Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić.
Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego.