Sposób przygotowania:
Biszkopt ze śmietaną
BISZKOPT Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. W głębokiej misce ubić na puch żółtka z cukrem, następnie przesiać przez sito do masy mąki, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną, wlać ciasto do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stop.piec ok.30 minut. Wyjąć z tortownicy gorące ciasto, przekroić na połowę. Na pierwszą część ciasta w tortownicy zamkniętej, wylać śmietanę, rozsmarowując na całym biszkopcie. Przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gotowanej wody, dobrze rozmieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Letnią porą użyć mniej wody. Gdy ciasto dobrze wystygło, wylać na wierzch galaretkę, odstawić na 3 godz.do lodówki.