Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Biszkopt ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto delikatne, lekko kwaskowe, pyszne

Biszkopt ze śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt ze śmietaną

 

  • cukier -250 g
  • mąka -250g
  • jajka -4 szt
  • mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • proszek do pieczenia -1 łyżka
  • galaretki wiśniowe -2 opak
  • śmietana18%-0,5 l

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śmietaną
BISZKOPT Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. W głębokiej misce ubić na puch żółtka z cukrem, następnie przesiać przez sito do masy mąki, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną, wlać ciasto do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stop.piec ok.30 minut. Wyjąć z tortownicy gorące ciasto, przekroić na połowę. Na pierwszą część ciasta w tortownicy zamkniętej, wylać śmietanę, rozsmarowując na całym biszkopcie. Przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gotowanej wody, dobrze rozmieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Letnią porą użyć mniej wody. Gdy ciasto dobrze wystygło, wylać na wierzch galaretkę, odstawić na 3 godz.do lodówki.
Biszkopt ze śmietaną
Z podanych składników ciasta, został upieczony biszkopt
Biszkopt ze śmietaną
Na upieczony, przekrojony i gorący biszkopt została wyłożona śmietana
Biszkopt ze śmietaną
Na biszkopt zostały wylane galaretki o smaku wiśniowym