agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Biszkoptowa poezja smaku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rewelacyjne ciasto biszkoptowe na każdą okazję

Biszkoptowa poezja smaku

Składniki:

Biszkoptowa poezja smaku

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa poezja smaku
Przygotować składniki na ciasto biszkoptowe. Sparzyć jajka, następnie należy żółtka oddzielić od białek. W dalszej kolejności należy białka ubić z cukrem na sztywną pianę oraz ze szczyptą soli. Żółtka należy zmieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Następnie należy masę żółtkową połączyć z białkową i wszystko razem dokładnie zmiksować, masa musi być jednolita i delikatna. Dodać przesiać mąkę krupczatkę z mąka ziemniaczaną i delikatnie wmieszać łyżką. Piec na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową nasmarowaną tłuszczem. Można piec w blasze silikonowej, nie należy jej smarować tłuszczem. Piec w temp. około 180 -190 stopni C przez ok.30- 40 minut min.do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, przekroić na równą połowę. Po ostudzeniu należy ubić śmietankę z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Śmietankę nałożyć na przekrojony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i resztę śmietany rozprowadzić na wierzchu biszkopta. Ułożyć umyte, osuszone i pokrojone owoce winogrona białe i czerwone na połowę, kiwi, na plasterki i na połowę, pomarańcza na cząstki i następnie na połowę. Truskawki na małe plasterki, oraz ziarnkami kawy.
Ułożyć wedle własnego uznania w finezyjny sposób.