Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkoptowe ciasto z masą czekoladową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto biszkoptowe z czekoladową masą to wspaniały dodatek do kawy.

Biszkoptowe ciasto z masą czekoladową

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z masą czekoladową

 

  • 2 blaty biszkoptowe jasne o śr 24 cm
  • 1 blat biszkoptowy kakaowy o śr 24 cm
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl śmietany 36%
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z masą czekoladową
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakao, ostudzić. Miękką margarynę włożyć do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 łyżce śmietany. Następnie ciągle ucierając, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Połowę masy wyłożyć na jasny biszkopt, przykryć ciemnym. Na ciemny biszkopt wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, przykryć jasnym biszkoptem lekko dociskając. Odłożyć do lodówki do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić według własnego uznania.