Sposób przygotowania:
Biszkoptowe trio owocowe z galaretkąBiszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (spód oraz boki) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) formy. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty.
Krem
Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750 ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce.
Przełożenie
Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem do formy. Wyłożyć ok 1/3 kremu borówkowego i poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów. (Nie muszą być ciasno koło siebie). Przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Dociskamy. Wykładamy ostatnią porcję masy, układamy ćwiartki wypestkowanych śliwek i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Schładzamy minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
Holly
Marika-
Magdalena88
misia5
LauraLaura
weronikaS
rzelkazag
Jeżeli ktoś wypróbuje, to bardzo proszę o fotkę :)