Sposób przygotowania:
Biszkoptowy z jabłkami
Białka bardzo dokładnie ubijamy z cukrem. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i całość jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy do tego przesianą wcześniej mąkę. Do tego dodajemy również proszek. Ciasto wlewamy do tortownicy, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto przekrajamy na dwie części, żeby powstały dwa krążki. Środek wypełniamy masą jabłkową.
MASA: Jabłka musimy bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół, żeby wyciąć gniazda nasionek znajdujące się w środku. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka podduszamy na ogniu, a następnie odstawić, żeby ostygły. Do ostudzonych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową ( galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody).
Upieczony placek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
MASA: Jabłka musimy bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół, żeby wyciąć gniazda nasionek znajdujące się w środku. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka podduszamy na ogniu, a następnie odstawić, żeby ostygły. Do ostudzonych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową ( galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody).
Upieczony placek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!