Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki cielęce w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świeży czosnek można zastąpić czosnkiem granulowanym.

Bitki cielęce w sosie pomidorowym

Składniki:

Bitki cielęce w sosie pomidorowym

 

  • 1/2 kg cielęciny bez kości
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 korniszony
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bitki cielęce w sosie pomidorowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany czosnek, dodać koncentrat pomidorowy,mąkę, wlać 1/2 szkl wody, wymieszać, połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę korniszony, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką.