SUPERPRZEPIS

Bitki duszone w cebuli

  • 2
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Bitki duszone w cebuli

Bardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego.

Składniki:

Bitki duszone w cebuli

podstawowe

Sposób przygotowania:

Bitki duszone w cebuli

ETAP 1:

Bitki duszone w cebuli
Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym.

Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm.

ETAP 2:

Bitki duszone w cebuli
W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki...

Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz.

ETAP 3:

Bitki duszone w cebuli
Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule.

Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy.

ETAP 4:

Bitki duszone w cebuli
Ponownie wkładamy mięso. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.

Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.

ETAP 5:

Bitki duszone w cebuli
Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut...

Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche a cebula powinna się rozpaść.
Serwujemy z kaszą i buraczkami.

Tagi:

zioła szynka