Sposób przygotowania:
Bitki duszone w cebuliETAP 1:
Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm.
ETAP 2:
Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz.
ETAP 3:
Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy.
ETAP 4:
Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.
ETAP 5:
Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche a cebula powinna się rozpaść.
Serwujemy z kaszą i buraczkami.
weronikaS
karola25