Sposób przygotowania:
Bitki duszone w cebuliETAP 1:
![Bitki duszone w cebuli Bitki duszone w cebuli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitki-duszone-w-cebuli-bardzo-kruche-soczyste-i-pikantne-tak-w-skrocie-mozna-opisac-bitki-duszone-w-cebuli-i-suszonych-pomidorac-346704.jpg)
Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm.
ETAP 2:
![Bitki duszone w cebuli Bitki duszone w cebuli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitki-duszone-w-cebuli-bardzo-kruche-soczyste-i-pikantne-tak-w-skrocie-mozna-opisac-bitki-duszone-w-cebuli-i-suszonych-pomidorac-346705.jpg)
Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz.
ETAP 3:
![Bitki duszone w cebuli Bitki duszone w cebuli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitki-duszone-w-cebuli-bardzo-kruche-soczyste-i-pikantne-tak-w-skrocie-mozna-opisac-bitki-duszone-w-cebuli-i-suszonych-pomidorac-346706.jpg)
Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy.
ETAP 4:
![Bitki duszone w cebuli Bitki duszone w cebuli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitki-duszone-w-cebuli-bardzo-kruche-soczyste-i-pikantne-tak-w-skrocie-mozna-opisac-bitki-duszone-w-cebuli-i-suszonych-pomidorac-346707.jpg)
Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.
ETAP 5:
![Bitki duszone w cebuli Bitki duszone w cebuli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitki-duszone-w-cebuli-bardzo-kruche-soczyste-i-pikantne-tak-w-skrocie-mozna-opisac-bitki-duszone-w-cebuli-i-suszonych-pomidorac-346708.jpg)
Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche a cebula powinna się rozpaść.
Serwujemy z kaszą i buraczkami.
weronikaS
karola25