SUPERPRZEPIS

Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Świetne połączenie mięsa i jabłek - smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami

 

  • 4 kotlety schabowe (ok. 300g),
  • 1 łyżka mąki,
  • piwo jabłkowe np Redd`s 400ml,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili,
  • olej do smażenia,
  • 1 twarde jabłko np. Gala,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny 1-2 łyżki,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, używamy do tego folii. Każdy kotlet obtaczamy w mące. Kotlety podsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni.



Do patelni wlewamy piwo jabłkowe. Zeskrobujemy mąkę z dna naczynia łopatką. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i całość dusimy pod przykryciem około pół godziny.



Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę mniej więcej 1cm. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy całość około 5 minut aż zrobią się szkliste. Dodajemy tymianku. Doprawiamy odrobina soli i pieprzu do smaku. Bitki podajemy z położonymi na nich jabłkami. Życzę smacznego :)
Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, używamy do tego folii.
Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami
Kotlety podsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni.
Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami
Do patelni wlewamy piwo jabłkowe, dusimy całość.
Bitki w piwie z karmelizowanymi jabłkami
Dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy całość około 5 minut aż zrobią się szkliste.