Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Eksperymentuję z pieczeniem i duszeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Są to dania z Garnka rzymskiego . Odtwarzam smaki .

Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

Składniki:

Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

 

  • 0,5 kg wołowiny na bitki ( zrazowa górna )
  • 40 dag cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 suszone grzybki
  • 3 suszone śliwki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki wody
  • 1 mała marchewka
  • ½ łyżeczki mielonego jałowca
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki mielonego suszonego lubczyku
  • ½ kromki razowca

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:
Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa . Zrobić pastę przyprawową z oleju ( 2 łyżki , miodu , musztardy , mielonego jałowca , lubczyku, soli i pieprzu . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na minimum 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Przełożyć mięso do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do garnka .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i utartą na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąć mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać drobno pokruszony lub zmielony razowiec i zagotować .Doprawić do smaku .Przetrzeć przez sito.

Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .

Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .