Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki z mięsa wieprzowego z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można przyrządzić mięso z szynki lub łopatki wieprzowej.

Bitki z mięsa wieprzowego z jabłkami.

Składniki:

Bitki z mięsa wieprzowego z jabłkami.

 

  • 1/2 kg schab wieprzowy,
  • 1 szt jabłka,
  • 1/2 szkl wino białe,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1/2 szkl ketchup,
  • 5 szt goździki,
  • 1 łyżka sok z cytryny,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bitki z mięsa wieprzowego z jabłkami.
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Mięso przełożyć do rondla, wlać wino wymieszane z ketchupem, dodać utarte jabłka, goździki, przykryć i dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem i surówką.