agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

bliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bliny............bliny........bliny

bliny

Składniki:

bliny

 

 

Sposób przygotowania:

bliny
Drożdże wymieszać z 1/3 ilości mleka, dodać połowę mąki pszennej, dokładnie wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość, dodać sól, cukier, roztopiony letni tłuszcz i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać, dodać resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną. Wyrobić na gładką elastyczną masę. Ciasto stopniowo rozprowadzić letnim mlekiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Dodać ubite na pianę białka i jeszcze odstawić do wyrośnięcia na piętnaście minut. Ciasto nalewać cienką warstwą na dobrze nagrzaną patelnie, posmarowanej kawałeczkiem słoniny. Smażąc z obu stron lekko rumieniąc.

Tagi:

jajko jajka