Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bliny podawać ze śmietaną

Bliny

Składniki:

Bliny

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć na masę. Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Masę ziemniaczaną połączyć z bułkami, dodać roztarte z cukrem drożdże, sól, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka