Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bliny podawać gorące z sosem pieczarkowym lub śmietaną

Bliny

Składniki:

Bliny

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny
Mleko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 szkl mąki, wymieszać, pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać pozostałą mąkę, roztopione, przestudzone masło, żółtka i roztrzepane jajka, odrobinę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1/2 godz do wyrośnięcia. Następnie łyżką nakładać placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka