halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Bliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla urozmaicenia jadłospisu możemy podać placuszki.

Bliny

Składniki:

Bliny

 

Sposób przygotowania:

Bliny
Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami rozprowadzonymi w ciepłym mleku , odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie dodajemy mąkę gryczaną, żółtka , mleko,i roztopione masło,2 szczypty soli. Wyrabiamy ciasto. Ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z ciastem. Ciasto powinno być gęściejsze niż naleśnikowe.Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia.Na rozgrzany olej wlewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron . Podajemy gorące.

Tagi:

jajko jajka