Sposób przygotowania:
Bliny gryczano-pszenne
Kaszę zmielić w młynku do kawy lub zmiksować. Przygotować rozczyn z ciepłym mlekiem, pół łyżeczki cukru i mąki gryczanej zmieszanej z pszenną, w takiej ilości, aby osiągnąć rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałą ilością mąki, utartymi żółtkami z cukrem i masłem, wymieszać, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Na blasze rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką ciasto w formie okrągłych placuszków, lekko je spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i upiec. Można również takie placki usmażyć na patelni do sadzonych jajek, będą wtedy bardziej kształtne, lub usmażyć na zwykłej patelni, a po usmażeniu posypać cukrem pudrem i polać kwaśną śmietaną.