Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bliny jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać mąkę i dokładnie

Bliny jaglane

Składniki:

Bliny jaglane

 

Sposób przygotowania:

Bliny jaglane
W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Kaszę ugotować w 4 szklankach mleka, ostudzić do temperatury ok. 20 stopni. Żółtka utrzeć z solą i cukrem, a następnie dodać je do kaszy i wymieszać. Tak przygotowaną kaszę połączyć z ciastem i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Ubić pianę z białek i dodać ją do wyrośniętego ciasta, ostrożnie mieszając. Po 15 min smażyć bliny na natłuszczonej patelni.