Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bliny po chłopsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Umyte, obrane i opłukane ziemniaki utrzeć na tarce. Drożdże utrzeć z cukrem.

Bliny po chłopsku

Składniki:

Bliny po chłopsku

 

Sposób przygotowania:

Bliny po chłopsku
Umyte, obrane i opłukane ziemniaki utrzeć na tarce. Drożdże utrzeć z cukrem. Pokrojoną w kostkę bułkę połączyć ze startymi ziemniakami, żółtkami i drożdżami. Do masy dodać jeszcze pianę z ubitych białek, posolić, odstawić, całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bliny smażyć obustronnie na małej, natłuszczonej patelni. Grubość nałożonego ciasta powinna wynosić 1 centymetr. Bliny można również upiec w gorącym piekarniku.