Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bliny wg Piotra :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Różnych wersji blinów jest dziesiątki . To są bliny ziemniaczane z drożdżami.

Bliny  wg Piotra : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bliny wg Piotra :

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny wg Piotra :
Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży . Do utartych ziemniaków dodać jajka , sól i szklankę mąki - zamieszać . Dodać rozczyn , resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać . Ciasto ma mieć gęstość dobrej , kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki , jeśli za gęste dolać trochę mleka .Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką ). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać . Zostawić na ok . 1,5 godziny .
Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) - nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .
Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .
Bliny  wg Piotra :
Etap 1
Bliny  wg Piotra :
Etap 2
Bliny  wg Piotra :
Etap 3
Bliny  wg Piotra :
Etap 4

Tagi:

jajko jajka